BIO zeleninový vývar (bujón) bez droždí

Novinka
Neohodnoceno
Značka: BioNebio
430 Kč / kg
Skladem (2,231 kg)

Tento zeleninový vývar v prášku neobsahuje výtažek z droždí pro zvýraznění chuti. Výraznou chuť mu dodává vysoký podíl několika druhů zeleniny a koření. Od konvenčních výrobků se neliší pouze tím, že všechny složky kromě soli pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství, ale také tím, že obsahuje mořskou sůl místo běžné kuchyňské soli, ochucen je pouze zeleninou a bylinkami a neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, bílkovinný hydrolyzát, lepek, mléko ani laktózu. Jedna vrchovatá lžíce stačí na přípravu 1 litru polévky. Používáme jej nejen na přípravu čirého vývaru, ale také jako základ široké škály polévek, k dochucení omáček a zeleninových pokrmů. Dokonce lze použít i do marinády na maso a k dochucení bylinkové rýže. Ze 160-ti gramů získáme 8 litrů vývaru.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Co to je výtažek z droždí: Kvasnicový extrakt (výtažek z droždí), sójový, bílkovinný extrakt (ale i sójová omáčka) apod. mají společné to, že obsahují volné aminokyseliny (jejich soli), mimo jiné i glatamáty. Co to znamená: Bílkoviny (v mase, ale i např. v sóji atd.) se skládají z aminokyselin. Jsou to vlastně dlouhé provázky navzájem navázaných aminokyselin. Když sníme jakoukoli potravinu obsahující bílkoviny (např. maso), tak se v žaludku začne bílkovina štěpit na jednotlivé aminokyseliny. Tyto volné aminokyseliny se dostávají do krve a využívají či odbourávají. Jednou z těchto aminokyselin je i kyselina glutamová, která je v těle velmi užitečná. Potud je všechno v pořádku. Když vezmeme sóju a necháme ji určitým způsobem zfermentovat, přítomné bílkoviny se v ní rozštěpí a děje se prakticky totéž, co v našem žaludku. Výsledkem je velmi příjemná chuť, pro kterou sójovou omáčku používáme. Aminokyseliny z ní se pak opět dostávají do krve a zpracovávají. Posledním příkladem je pak izolace čistého glutamátu - bílkovina je rozštěpena a je z ní izolován přímo glutamát, který je pak přidán do potraviny a označen na etiketě kódem E 621. Nyní je otázka, co na to naše tělo. Zdá se, že někteří lidé jsou velmi citliví na glutamát sodný, zvláště ve větším množství na lačno (syndrom čínské restaurace). Někteří lidé jsou citliví i na bílkovinné hydrolyzáty, ale dokonce i na sójovou omáčku (tu co neobsahuje přidané E 621) a na potraviny, přirozeně obsahující vyšší množství volného glutamanu (např. parmezán). Ti se samozřejmě musí vyhýbat veškerým potravinám s hydrolyzovanou bílkovinou. My ostatní se můžeme rozhodnout, co nám ještě připadá přirozené, a co už jíst nechceme :-).

HMOTNOST: 160 g
ZEMĚ PŮVODU: Německo
SLOŽENÍ: mořská sůl, kukuřičný škrob*, zelenina* 21 % (mrkev*, celer*, cibule*, pastinák*, rajčata*, pórek*), kurkuma*, celerová nať*, libeček*, petržel*, muškátový oříšek*, česnek*, slunečnicový olej*, zázvor*, bobkový list*, nové koření*. Všechny složky označené * pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek obsahuje celer  a může obsahovat stopy vajec, lepku, mléka, hořčice a sóji.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 ML HOTOVÉHO VÝVARU:

Energetická hodnota 14 kJ/3 kcal
Tuky < 0,5 g
z toho nasycené mastné kyseliny < 0,1 g
Sacharidy 0,7 g
z toho cukry < 0,5 g
Bílkoviny < 0,5 g
Sůl 0,95 g

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

bio nebio s.r.o. Průmyslová zóna 103 267 51 Bavoryně Středočeský kraj