Mořské řasy Kombu
Detailní popis produktu
Využití:
Použití řasy kombu
Do polévek, zeleniny, omáček. Při vaření luštěnin zkracuje délku vaření a zlepšuje jejich stravitelnost. Pásek kombu namočený ve vodě a krátce povařený (dlouhé vaření prodává do vody silně chutnající minerální soli) dává delikátní základ polévkovým vývarům.
Hrubé, tmavé pásy kombu patří k podstatným přísadám při vaření. Mohou být použity různé: k posílení chuti, jako přirozený sladivé prostředek a jako spolupůsobící látka, která změkčuje vlákna ostatních potravin, právě tak jako samostatně vařená zelenina. Na Západě je často známa pod jménem kelp a zastupuje kombu a celou řadu hnědých řas, které patří k rodině laminaria a projevují se bohatým vzrůstem na čáře přílivu a odlivu. Jejich zjev je mnohostranný, obecně ale mají všechny široké, hladké, lesklé listy (wedel). Již od pradávna byly používány nejen na Dálném východě, ale i podél atlantického pobřeží, kde mají různé pojmenování jako wrack (cukrová řasa), tangle (remenatka) a oarweed (prstnatka).
Kombu patří mezi jedlé řasy oblíbené především ve východní Asii. Slovo "kombu" pochází z japonštiny a z Japonska je řasa vyvážena od šedesátých let. V tradiční japonské kuchyni se řasa přidává především do polévky, do hrnce s luštěninami nebo se nakládá do sladko-kyselého nálevu. Kombu také přidávají japonští kuchaři jako koření do rýže na sushi.
Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, silný prostředek, který udržuje rostlinnou strukturu, vytváří flexibilitu, aby vydržela stálý příliv a odliv. Tato kyselina alginová působí na základě své nestravitelnosti a schopnosti spojovat se jako přirozený čistící prostředek střev, bere ze stěn tlustého střeva jedy a nechá je přirozenou cestou vyloučit. Na střeva působí svým posilujícím účinkem. Tradiční recept z Japonska známí pod označením Shio-kombu, byl po staletí používán jako léčebný prostředek proti zánětu tlustého střeva (colitis).
Připravuje se tak, že se kombu namočí, nakrájí na malé čtverečky a společně se sójovou omáčkou shoyu a vodou se vaří tak dlouho až je měkká a tekutina je vyvařená. Kombu je rovněž bohatá na kyselinu glutaminovou, původní verze mohutného zesilovače chuti mononatrium glutamát, který je dnes chemicky syntetizován z třtinové melasy. Pásek kombu namočený ve vodě a krátce povařený (dlouhé vaření prodává do vody silně chutnající minerální soli) dává delikátní základ pro polévky a nudlové vývary. Z tohoto polévkového základu, nazývaného dashi, se připravuje mnoho chutných japonských jídel. Jejich hodnota byla již od pradávna rozpoznána buddhistickými mnichy, kde jejich zákony přísně zakazovaly používání jakýchkoliv živočišných přísad. Kyselina glutaminová má právě tak schopnost rozkládat vlákna jiných potravin.
Pásek kombu vařený s luštěninami nejen zkracuje dobu vaření, ale také zlepšuje aroma, přidává cenné živiny a zvyšuje stravitelnost jídla jako celku. Tento proces změkčování působí v obou směrech. Také kombu jako takové, když se vaří s potravinami bohatými na bílkoviny, je mnohem měkčí. Kromě sladkosti, která pochází z kyseliny glutaminové, obsahuje kombu dva cukry, fruktózu a manit, které mohou být důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru.
Kombu a jód
Kombu je jedna z řas z nejvyšším obsahem jódu. Po století byla používána Číňany na léčení štítné žlázy. Na Dálném východě, kde se kombu pravidelně konzumuje. Kombu obsahuje také určité aminokyseliny, které se k sliznicím a lymfatickému systému chovají jako jemné stimulanty. Řasy Kombu byly ceněné dlouhou dobu jako ochrana před vysokým krevním tlakem, speciálně u starších lidí. Kombu podporuje pravidelné rozdělení živin v těle a tím přispívá jejich pravidelná komzumace k obnovení normální přirozené tělesné váhy. Zdravotní přednosti, které jsou řase kombu připisovány jsou nejlepší shrnuty ve slovech jednoho amerického vědce, který před padesáti lety napsal: “Ze čtrnácti prvků, které jsou podstatné pro funkce látkové výměny lidského těla, se jejich třináct vyskytuje v kelpu. Měl by být k dispozici lidem ve všech zemích.”
Informace o tomto produktu byly převzaty z webových stránek rehabilitace.info.cz, odkaz na článek najdete zde.
Složení
Mořské řasy Kombu (Saccharina longissima). Případný bílý povlak není na závadu. Jedná se o vykrystalizovanou mořskou sůl.Skladování
Skladujte v suchu a uzavřeném obalu.
- Legislativní zařazeníMořské řasy.
- Země původuJaponsko
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 870 kJ / 209 kcal | |
---|---|
Tuky: | 3,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 1,1 g |
Sacharidy: | 21,0 g |
z toho cukry: | 0,0 g |
Vláknina: | 33,0 g |
Bílkoviny: | 7,8 g |
Sůl: | 6,6 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.