Možná Vám vrtá hlavou
Co je vlastně mýdlo?
Čistě chemicky jde o sůl mastných kyselin, která vzniká hydrolýzou –rozkladem – tuků. K jejich zmýdelňování dochází použitím alkalických prostředků (louhů) a při tomto procesu vzniká glycerin. Pro výrobu mýdla se používají živočišné tuky (sádla a loje) nebo rostlinné oleje (kokosové, palmové a olivové). V Mytí v kostce používáme kokosový olej. Hotové mýdlo funguje jednoduše: jeho podstatou je souhra molekul hydrofobních (odpuzujících vodu) a molekul hydrofilních (vážících se na mastnou špínu).
Složení
> 30% mýdlo, citronan sodný, glycerol, kaolín, přírodní esenciální olej z vavřínu kubébového v biokvalitě (Litsea Cubeba), citral, d-limonen.
Obsahuje citral, d-limonen. Může vyvolat alergickou reakci.
Dodatek
:
Suroviny pro naši drogerii volíme tak, aby představovaly co nejmenší zátěž pro zdraví lidí i planety. Tento výrobek neobsahuje ropné deriváty, chlór, syntetické parfémy ani barviva.
Jak se vyrábí Mytí v kostce?
Pro výrobu této mycí kostky volíme metodu za tepla. Roztok louhu se leje do oleje. Přitom se mění jeho struktura a barva a dochází k zakalení. Pomalé a pravidelné míchání udržuje kašovitou konzistenci roztoku. Teplo přiváděné po celou dobu reakce mezi olejem a louhem urychluje zmýdelnění a zabezpečuje správnou přeměnu všech mastných kyselin.
Hotovou kostku je možné krájet a balit obvykle po 24 hodinách. V průběhu následujících měsíců mýdlo zraje. Zpevňuje se a ztrácí vodu.
Jaká je historie výroby mýdla?
Mýdlo provází člověka od pradávna. Už v Babylonu znali lidé návod na jeho výrobu. Stačila jim voda, louh a olej z plodů skořicovníku, a takové mýdlo sloužilo díky obsahu esenciálních olejů především k urychlení hojení ran. V Egyptě už našlo místo přímo v koupelích, i zde vznikalo jako směs tuků a zásaditých solí. Ve starém Římě jej tvořilo spojení popela a kozího loje. Arabům vděčíme za různé postupy parfemace i mýdla na holení, které si našly cestu až do Evropy.
Na jejím území se jeho vaření chopili ve 14. století Italové a Španělé. Opravdový věhlas mu však dali Francouzi v přístavním městě Marseille. U nás vznikl už v roce 1464 cech mydlářů. Bublinky mýdel přelétly i hranice Čech a Moravy, kde před 1. světovou válkou vyráběl mýdla Johann Schicht v největší továrně na zpracování tuků v kontinentální Evropě, později známé jako Setuza.